El ritual d’una memòria rural
Es fa a tot arreu. Des de Rússia fins a Portugal. I, és clar, a tots els Països Catalans. La matança del porc és una tradició que veu passar els segles i les generacions a casa nostra. Abans era una pràctica fruit de la necessitat, per menjar; avui, encara, a molts pobles és una excusa per trobar-se amb la família. Tot un ritual: engreixar el porc, matar-lo i fer el “mandongo”, nom que s'utilitza per referir-se a l’elaboració de productes com poden ser les botifarres o llonganisses. A partir del novembre i fins a mitjans de febrer, en moltes masies catalanes s’arromanguen per buscar una data, reunir-se amb la família o amics per fer la matança i acabar l’hivern amb el rebost ple per a la resta de l’any. Així els ho van ensenyar avis, padrins, pares i oncles i ara segueixen les seves passes per conservar aquest vell costum que els recorda un passat de supervivència on tots –grans, joves i petits– eren necessaris per tirar endavant la família, el poble. Per això, a LA MIRA, acompanyem una família catalana durant la matança. Una manera de testimoniar una litúrgia cultural que, tot i que avui és encara molt present en algunes cases, potser d’aquí a pocs anys serà història i per això sempre explicarà la realitat, la memòria d’unes famílies, d’uns pobles, d’un país.
Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.
Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.
Jordi Borràs Abelló
Cap de fotografia
Comentaris
- Molts records de quan era petita al meu poble.Totes les cases mataven un porc i per els nens era com una festa.