Les Orgues d’Illa: el so del cel a la terra
Talment com els pinacles gaudinians de la Sagrada Família sostinguts per un equilibri natural entre la terra, el vent, l’aigua i la gravetat. Les Orgues d’Illa són un paratge natural nord-català situat a Illa, al Riberal de la Tet, al Rosselló. Reben el nom de la semblança entre els tubs d’un orgue i les parets terroses que, capritxosament, es formen a través de l’erosió de la zona, en constant transformació, repartits per un amfiteatre natural que ens trasllada a l’imaginari col·lectiu d’un western.
Antigament, el paisatge àrid de les Orgues —que contrasta amb l’abundància fèrtil del riberal del riu Tet— era conegut com “la vall de l’infern” per la manca d’aigua i la dificultat de cultivar-ne el sòl. La greu crisi agrícola dels anys setanta del segle passat, que va fuetejar els habitants d’Illa, va comportar que el nombre de terrenys erms es multipliqués. Paral·lelament, però, es prengué consciència de la importància d’un patrimoni d’una bellesa fràgil que calia protegir. Així és com aquella “vall de l’infern” avui s’ha convertit en un reclam paisatgístic de primer ordre. Aquí hi sona la natura.
Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.
Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.
Jordi Borràs Abelló
Cap de fotografia
Comentaris
- Magnifiques fotos. Recomano anar hi dues vegades: a primera hora del mati i quan es pon el sol. El cromatisme es molt diferent i es pot gaudir del mateix paisatge amb moltes diferencies per la influencia de la llum.sobre les formes. Aixi ho vaig fer jo.