Visions

Guerreres amb talons i vestits de lluentons

Fotografies de Victòria Rovira Casanovas. Text d’Aina Rabassa Ortega

Es creu que les primeres drag-queens van néixer dins dels teatres isabelins d’Anglaterra, on les dones no podien actuar en públic i els homes havien d’interpretar els papers femenins en les obres de teatre. Les drag-queens modernes, com les coneixem avui en dia, van sorgir a Nova York i San Francisco a la dècada dels quaranta i cinquanta. Els maquillatges extravagants, la roba ajustada i els talons impossibles van convertir-se en un acte de rebel·lia i d’art per expressar insubmissió i reivindicar igualtat entre les persones, burlant els rols de gènere i donant visibilitat al col·lectiu LGBTIQ+.

LA MIRA acompanya la Semblanza, una drag-queen que fa molt de temps que actua a Barcelona, a un dels espectacles, armada amb una mirada desafiadora perfilada per un eyeliner gruixut amb les parpelles esquitxades d’ombra violeta. Fa dinou anys que es dedica al món de l’espectacle, i va iniciar-s’hi gràcies a la seva “mare” drag en un local d’ambient de Barcelona, on de tant en tant ballava flamenc. Damunt l’escenari, la Semblanza embruixa els presents i els atreu cap a la seva figura recoberta de lluentons. Els talons de deu centímetres sembla que acaronin el terra. Alça la barbeta i clava els ulls en algun punt més enllà dels espectadors, i acaba el xou amb una munió d’aplaudiments i elogis.

Ballar dues hores seguides sense parar és només una part de la seva feina. Abans d’entrar a escena, la Semblanza es maquilla, es pentina i es vesteix durant tres hores. La pintura extravagant del rostre revela el talent indiscutible de l’artista, que ara desfila i gira damunt l’escenari. Els productes que utilitza per tapar-se la barba i les perruques i models que va canviant-se durant la nit són cars, i la nit és dura i hi ha molta competència. Malgrat tot, a ella mai li ha faltat feina. Aquesta nit, omple de màgia el local Strass, al carrer Villarroel de Barcelona.

La Ciutat Comtal és l’epicentre d’una de les escenes drag més importants, i al barri de l’Eixample s’hi celebren múltiples espectacles i esdeveniments LGBTIQ+ friendly cada nit. Tot i això, la precarietat laboral fa tremolar l’univers de les drag-queens, que sovint afecta aquest sector artístic i dificulta l’adquisició dels recursos i materials que fan possible la seva feina.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi
Foto de perfil

Victòria Rovira Casanovas

Col·laboradora de fotografia de LA MIRA

Comentaris