Visions

Bufant vidres de colors

Fotografies de Jordi Borràs Abelló. Text de Mireia Domènech i Bonet

A l’obrador de Gordiola, a Algaida, al centre de Mallorca, treballen amb foc. Els vidriers són del poble, del veïnat; comencen de joves com a aprenents d’un mestre vidrier i, com a poc, deu anys després sabran fer i desfer un univers infinit de colors i formes. Cada nit, omplen el forn de fusió a 1.300 graus de temperatura amb els elements d’una recepta ancestral. Al matí, el material fos ja es pot “collir”, mantenint-lo sempre al punt de fusió. I cadascú hi aplica la seva màgia, creant l’inimaginable. Un cop acaba la peça, la fica delicadament a les “arques” per tal que la temperatura baixi gradualment i no es trenqui.

Des de 1719 la família Gordiola (avui Aldeguer) gestiona una tradició vidriera que aviat podria convertir-se en Patrimoni Mundial de la Humanitat. Popularment se’n diu artesania, però hem comprovat que és més que això: a Gordiola es fa art en majúscules. Perquè cada peça és una joia única, i meravella i enamora persones de tot el món que busquen aquests vidres virolats i atemporals. 

A Algaida, la saga de Bernat Gordiola Canaves —un català a qui el pare envià a Murano a aprendre l’ofici abans de fer-lo instal·lar a Mallorca— resisteix als temps moderns i fútils. I ho fa tan sols gràcies als encàrrecs. L’escenari de la fàbrica és un castell de conte de fades fet realitat fa cinquanta anys: la rèplica del Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà. Bufar, bufar colors...

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris