Visions

Lluminositat per un tub

Fotografies de Victòria Rovira Casanovas. Text de Martina Carbonell Gadea

La paraula neoner no està acceptada als diccionaris catalans. Tot i això, en Leo Villoro diu orgullós que aquest és el nom del seu ofici. Un ofici que no s’ensenya en cap escola ni tampoc té cap formació. L’única manera d’aprendre’l és de generació en generació, com molts oficis que tenen per eina les mans. I aquest és el seu cas, perquè la família Villoro ja fa més de quaranta anys que és líder en la fabricació de neons a la ciutat de Barcelona. L’any 1996, en Leo fill comença a treballar per aprendre d’en Leo pare, ara ja retirat, per poder entomar el relleu del negoci familiar.

Pot ser que sigui pels seus colors vius, o bé per les formes, que emanen lluminositat per un tub, que acostumem a relacionar els neons amb aspectes de la modernitat. Però la realitat és que no hi ha maquinària per fer aquestes peces, i la seva fabricació és de tot menys moderna: bufar molt, modelar vidres, combinar pigments… Un procés totalment artesanal que es resumeix en quatre elements bàsics: vidre, gas, foc i aire. Ah, i temps i paciència, hi inclouen els Villoro. 

El que sí que ha evolucionat, però, és el seu ús. Quan l’empresa Luminosos Villoro va néixer l’any 1970, en Leoncio Villoro —també conegut com el Manetes, en referència a la delicadesa amb la qual treballava— va obrir el petit taller a la Verneda per dedicar-se exclusivament a la fabricació de neons per a professionals del rètol. Però, amb el pas dels anys, el neó comença a viure una nova etapa d’esplendor com a element de disseny i decoració, i la imaginació i l’originalitat es van fer un lloc en aquest món. Des de cartells per a les cafeteries més innovadores, als rètols que donen un toc més alternatiu a les discoteques, o simplement com a llum de tauleta de nit. Ara ja podem dir que ser “neoner” és també sinònim d’artista. Cada peça és única, s’ha fet a mida, com una obra d’art, flexible, adaptable.

Avui en dia el negoci dels Villoro ja és reconegut mundialment, i la família, amb els seus llums artesanals, il·lumina locals de moda, anuncis, museus, galeries, obres d’art, pel·lícules, videoclips i musicals.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi
Foto de perfil

Victòria Rovira Casanovas

Col·laboradora de fotografia de LA MIRA

Comentaris