Històries

La primera de moltes nits de Reis franquistes

Explorem com se celebra la nit de Reis de 1940 a Barcelona, amb la primera Pasqua Militar del franquisme, el repartiment de joguines i lots de roba, i el retorn de les cavalcades dels Reis d’Orient

per Elena Yeste Piquer

La primera de moltes nits de Reis franquistes
A la cavalcada que l’Ajuntament de Barcelona va organitzar el 1940, la comitiva es tanca amb un camió-carrossa que transporta un elefant blanc. (Fotografies de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona – Ajuntament de Barcelona)

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

5 de gener de 1940, a les portes de la primera nit de Reis del franquisme, en la immediata postguerra. Al Palau de la Música de Barcelona es distribueixen 400 canastretes i lots de roba, confeccionats per la Sección Femenina de FET y de las JONS i l’Organización Juvenil Femenina, que arriben a les famílies més vulnerables dels barris de la ciutat. L’acte compta amb la presència de destacades autoritats, com el cap provincial del Movimiento, el cap de la quarta regió militar, el cap territorial de Propaganda i la delegada provincial de la Sección Femenina, entre d’altres. 

– continua després de la publicitat –

A les sis en punt, surt des de l’esplanada del parc de Montjuïc la cavalcada de Reis organitzada per l’Ajuntament de Barcelona. La desfilada comença amb la Guàrdia Urbana adornada, seguida pels patges amb torxes, una carrossa luxosa i els tres reis muntats a cavall. La comitiva es tanca amb una carrossa que transporta un elefant blanc.

La cavalcada de Reis a Barcelona arrenca des de Montjuïc, amb la Guàrdia Urbana, patges, carrosses i Ses Majestats a cavall
Canastretes i lots de roba infantil, llestos per ser lliurats als seus destinataris.

L’itinerari s’inicia a l’avinguda de José Antonio, puja pel passeig de Gràcia i gira a la intersecció amb l’avinguda del Generalísimo. Des d’allà, baixa pel passeig de Sant Joan, travessa el carrer del Comerç, l’avinguda del Marquès de l’Argentera i el passeig d’Isabel II. A continuació, remunta per la Via Laietana, travessa la plaça de l’Àngel i recorre els carrers Jaume I i Ferran, per després descendir per les Rambles fins a arribar a les Drassanes, on es dissol. Ningú vol perdre-se’n el pas.

L’endemà, el matí del 6 de gener, Ses Majestats reparteixen joguines als infants de Barcelona en diversos punts de la ciutat, i lliuren llibretes d’estalvi i joguets als fills de militars i civils caiguts, en un acte organitzat per la Capitanía Territorial de Propaganda i l’Hermandad de Cautivos al Palau de la Música. Un “fletxa” recita poemes i la filla d’un general assassinat pels rojos parla en representació de l’Asociación de Señoras de la Inmaculada. 

Al passeig de Gràcia, 99, la Capitanía de Propaganda exposa joguines patriòtiques que enalteixen el poder militar, com aeroplans, tancs, figures de la Guàrdia Mora, i fins i tot una recreació detallada de la línia Maginot

Justament aquests dies, al local d’exposicions del passeig de Gràcia, 99, la Capitanía Territorial de Propaganda presenta una mostra de joguines patriòtiques que exalten el poder militar. Entre les peces exposades, s’hi poden veure un aeroplà que simula llençar bombes, tancs militars, figures de plom de la Guàrdia Mora del Generalísimo i fins i tot una recreació detallada de la línia Maginot.

Infants amb la carta als Reis a la mà, vivint el primer any de Reis sota el franquisme.

El mateix matí, des de la Delegación Provincial de Auxilio Social, surt una cavalcada que passa per les deu llars infantils de l’organització. Allà s’hi deixen joguines procedents de donatius, incloent-hi un enviament especial de l’Alemanya nazi. Les joguines destinades a les llars fora de la ciutat s’envien, la nit anterior, en camions d’Auxilio Social. En total, es reparteixen 4.000 joguines a les llars de Barcelona i la província, mentre que als menjadors infantils de la ciutat i la província s’entreguen 15.000 peces de roba i calçat.

A la presó provisional del Poblenou, un pres llegeix un discurs patriòtic, seguit pels himnes del Movimiento i els crits rituals, amb els presos alçant el braç

Aquell 6 de gener, s’emprèn la primera celebració de la Pasqua Militar sota el règim franquista. A la presó provisional del Poblenou, s’oficia una missa cantada al pati principal, amb la presència del tinent general de la quarta regió, Luis Orgaz; el governador militar, general García Escámez, i l’inspector de presons de Catalunya, Isidro Castillón. Una inscripció proclama: “¡Gloria a España y al Caudillo!”. Acabada la missa, un pres llegeix un discurs patriòtic, seguit del cant dels himnes del Movimiento i dels crits rituals del tinent general Orgaz, amb els presos responent alçant el braç. Després, Orgaz pronuncia unes paraules i, juntament amb la resta d’autoritats, es trasllada a la cuina de la presó per revisar els menús dels àpats del dia. A la tarda, s’obre el teló amb una representació teatral. 

Melcior, Gaspar i Baltasar desfilant en la cavalcada de Reis de Barcelona de 1940.

A la Model, també hi ha missa cantada i un dinar. A la presó de dones, es reparteixen joguines als fills de les recluses, en presència de l’inspector de presons i de la superiora de les Germanes de la Caritat. 

El governador Wenceslao González Oliveros rep comissions i particulars a les dependències del Govern Civil, on es distribueixen joguines als fills dels guàrdies d’assalt i seguretat

La Pasqua Militar també es viu a la quarta regió, on el tinent general Orgaz rep autoritats civils, jerarquies del Movimiento, comissions, particulars i representants dels caps i oficials de totes les armes. Paral·lelament, el governador Wenceslao González Oliveros rep comissions i particulars a les dependències del Govern Civil, on es distribueixen joguines als fills dels guàrdies d’assalt i seguretat.

– continua després de la publicitat –

Al mateix temps, l’alcalde de Barcelona, Miquel Mateu, acull diverses delegacions, que són obsequiades amb pastes i copes de vi de Jerez. A la Diputació Provincial, hi transcorre una recepció amb caps i oficials de l’exèrcit, i al pati del castell de Montjuïc hi té lloc una missa a la qual assisteix el mateix Orgaz.

Avions de joguina que aviven l’anhel de volar.
La carrossa dels Reis d’Orient recorre els pavellons infantils de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on regala joguines als 112 nens hospitalitzats

Als establiments de beneficència municipal, es reparteixen roba als malalts adults i joguines als infants hospitalitzats. A l’Hospital Clínic, les dones de la junta i les infermeres organitzen una festa amb una banda de cornetes i distribueixen lots de joguines als pacients infantils. Un grup de “fletxes” de les organitzacions juvenils del Movimiento hi assisteix. A l’església de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau se celebra un ofici religiós i, tot seguit, la caravana dels Reis d’Orient recorre els pavellons infantils, on regala joguines als 112 nens hospitalitzats.

La tarda del 6 de gener, a la llar infantil del Tibidabo es fa una funció de circ per a les nenes i una altra a la llar dels Pins per als nens. Tots són recompensats amb bosses de llaminadures.

Exposició de joguines i roba, organitzada per les delegacions femenines de la Falange i Auxilio Social a Barcelona, adreçada als infants amb motiu de la festa de Reis.

L’endemà, el dia 7, a la Casa Provincial de la Caritat, la diada de Reis es commemora amb diverses activitats: al matí, es reparteixen joguines als asilats, i a la tarda, amb l’assistència dels Reis Mags, té lloc una vetllada a la sala de festes de l’establiment. La festa inclou actuacions dels nens i nenes, amb petites representacions i exercicis rítmics, acompanyats per la banda de música de la Casa. Presenciada per nombroses famílies benestants, culmina amb un discurs patriòtic de cloenda, pronunciat pel comte de Santa Maria de Pomés, membre de la junta de govern de l’asil, i la interpretació de l’himne nacional. Així ho documenta l’Hoja Oficial del Lunes.

A l’aeròdrom del Prat, 3.000 “fletxes” i cadets de l’Organización Juvenil de FET y de las JONS participen en un festival aeronàutic per la diada de Reis

Mentrestant, a l’aeròdrom del Prat de Llobregat, una concentració de 3.000 “fletxes” i cadets de l’Organización Juvenil de FET y de las JONS, arribats en autocars, participa en un festival aeronàutic en ocasió de la diada de Reis. Després de la missa de campanya, els joves tenen l’oportunitat de viure la seva primera experiència al cel, volant amb dos trimotors enviats pel ministre de l’Aire. Aquest dia es duen a terme més de 300 vols, protagonitzats pels alumnes de l’Escuela Elemental de Aeronáutica de FET y de las JONS, que fan el seu primer vol. També hi participen nombrosos “fletxes” i cadets que han sol·licitat l’ingrés a l’escola, als quals s’ofereix tota mena d’explicacions teòriques per a les pràctiques del vol. A més, es reparteixen mil avions de joguina, petites miniatures que desperten somnis de grans altures, entre els assistents.

Els barcelonins segueixen amb atenció el trajecte de les carrosses de la cavalcada.
“Us han tingut enganyats, nens espanyols de la zona exroja, durant tres anys; enganyats i decebuts; tallant les ales de la vostra fantasia i il·lusió. Però avui, la veritat autèntica l’ha imposat la realitat”

“Qui va dir que no existien els Reis d’Orient? Aquí teniu, patent, la prova que sí. Ho veieu avui en els vostres cavallets, en les vostres nines, en els vostres castells i en els vostres soldats de plom…”, escriu Antonio Lorca a Solidaridad Nacional el 6 de gener de 1940. Els Reis, assegura, existeixen: “Us han tingut enganyats, nens espanyols de la zona exroja, durant tres anys; enganyats i decebuts; tallant les ales de la vostra fantasia i il·lusió. Però avui, la veritat autèntica l’ha imposat la realitat”. Els Reis han tornat. I, amb ells, el franquisme celebra la seva victòria.

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris