Visions

L’elegància de la roba conscient

Fotografies de Jordi Borràs Abelló. Text d’Oriol Lleonart Padrell

A la terra i als pobles que en viuen, les incerteses del camp han estat sempre el pa de cada dia. I un motiu més que va empènyer moltes famílies a deixar casa seva al segle XX per marxar a les grans ciutats buscant-hi millors oportunitats. Però a l’Espluga Calba, a les Garrigues, fa més de cinquanta anys, el 1969, van fer una cosa molt moderna per pal·liar l’èxode del jovent del poble. Un grup de joves, encapçalats pel capellà del poble, Joan Llort, van decidir crear una cooperativa tèxtil per obtenir uns ingressos complementaris amb la roba de punt que confeccionaven per als homes. Peces úniques, amb caràcter, elegants, però també còmodes, fetes i venudes a prop, això que amb el pas de les dècades ha esdevingut cada cop més extraordinari, i que ells continuen fent com sempre: amb el mateix arrelament al poble, amb més experiència, amb la mateixa qualitat i autenticitat, i amb unes condicions laborals que disten de les que habitualment es troben al sector. Des de llavors, sota el nom de Sompunt, l’originalitat del projecte i els seus principis l’han dut no tan sols a ser una font important d’ocupació, desenvolupament econòmic i vitalitat en un entorn rural com l’Espluga Calba. A més, són la cooperativa en actiu més antiga de Catalunya, en què tots els treballadors en són socis.

I com més anys passen, més clar i valuós és l’èxit d’aquesta cooperativa que no tenia cap més ambició que ser una eina per mantenir l’estat de les coses a l’Espluga Calba, però canviant-les. Especialment, des que les sigles STJOR van començar, des de 2016, a posar cara a la roba que fabrica la cooperativa. Des de llavors, ja no tan sols produeixen roba de punt per a altres marques com Burberry, Lacoste, Massimo Dutti, Scalpers o Pierre Cardin. Amb el bon gust que els caracteritza, teixeixen la tradició amb la modernitat, amb qualitat, de manera sostenible i responsable, tant amb el medi ambient com amb els seus treballadors.

Qui decideix vestir STJOR no només duu roba de qualitat, brodada a mà per modistes artesanals i costureres, feta sense productes tòxics i amb teixits orgànics que eviten la contaminació. Segurament també contribueix a enriquir de vida l’interior rural del país, a rejovenir-lo, i a invertir el camí del despoblament promovent que persones en risc d’exclusió social, en molts casos migrades, puguin establir-s’hi, formar-se i aconseguir una feina de qualitat, gràcies al programa Teixint Futurs, en què participen diverses cooperatives.

Sompunt i STJOR són elegància, com la del carismàtic periodista i comunicador Òscar Dalmau, el de les ulleres de pasta i el càrdigan, autor d’una sèrie de dissenys revival de la marca. Però també són responsabilitat: amb la traçabilitat dels productes i dels materials, amb la conservació dels coneixements associats al treball que es perden quan aquest es deslocalitza. Però, sobretot, amb les persones. Aquesta és la prosperitat de veritat.

– continua després de la publicitat –

Hem pogut explicar aquesta història gràcies a la col·laboració dels nostres subscriptors.

Tots fan possible el periodisme de LA MIRA.

Ja ets subscriptor/a? Accedeix-hi

Comentaris