Blog

LA MIRA i Editorial Fonoll publiquen ‘Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme’

Escrit per la periodista i redactora de LA MIRA Elena Yeste Piquer podeu comprar el llibre a partir d’aquest dijous

Avui dijous, 3 de març, surt a la venda el llibre Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme, impulsat per LA MIRA i l’Editorial Fonoll i escrit per la periodista i redactora de LA MIRA Elena Yeste Piquer.

Com s’ensenyava i s’aprenia el català durant el franquisme? Aquest llibre explica unes històries plenament desconegudes: les de professors, d’alumnes, de pisos, d’escoles, de domicilis particulars, d’entitats privades... I és que la repressió, la clandestinitat i la il·legalitat no només van salvar una llengua sinó que també van salvar una societat i un país. 

Des de la seva arribada, el franquisme no pot aturar la transmissió del català. Es continua fent de viva veu en domicilis particulars, entitats privades. A les ombres, a la clandestinitat, s’organitzen les primeres classes de català. Des de Barcelona i Reus s’impulsa una nova modalitat per aprendre el català mitjançant trameses per correu postal.

En el franquisme, neix un moviment d’escoles que continuen defensant el model escolar català i entronquen amb la tradició pedagògica d’abans de la guerra. L’agost de 1944 es crea el Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs, un certamen literari en català que, durant 25 estius, es converteix en refugi de les lletres catalanes. El 1969, les campanyes populars «Català a l’escola» i «Cultura en ruta» posen, de nou, el català en marxa. Als setanta, la Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural esperona la creació d’una xarxa de mestres per introduir dues hores de català a l’escola. Un moviment que s’institueix a les escoles de Santa Coloma de Gramenet el 1972, guanyant, de mica en mica, l’espai del català a l’escola. Comença una victòria.

Totes aquestes històries s’expliquen a través de la veu d’alguns dels seus protagonistes. Històries que tenen el seu origen en una sèrie de reportatges publicats entre 2018 i 2021 al magazín LA MIRA, titulada El català durant el franquisme. Sis textos periodístics que han donat lloc als diferents capítols que componen el llibre: «Quan el català no mor»; «Quan el català s’aprèn per correspondència»; «L’escola catalana després de 1939»; «I els poetes salven la llengua»; «El català a la carretera»; i «Guanyant la llengua», reportatge que va tancar la sèrie de reportatges de LA MIRA. Sis textos que van tenir com a matèria primera les entrevistes realitzades a testimonis de l’època i que ara, amb l’aportació de nova documentació, constitueixen una obra de plena actualitat.