Blog

Cinc anys de fotoperiodisme a Juneda: el Miravisions es consolida com a punt de trobada anual del sector

Més d’un centenar de persones han passat per aquestes jornades on s’han celebrat debats amb fotògrafs experts i professionals del sector, i s’ha entregat la quarta edició del Premi Miravisions, que reconeix els millors treballs fotogràfics de l’any

El món fotoperiodístic català s’ha citat aquest cap de setmana a Juneda en el marc de la cinquena edició del Miravisions, les jornades de fotoperiodisme a Catalunya organitzades per LA MIRA, que s’han consolidat, després de cinc anys, com a punt de trobada anual del sector a Juneda. El municipi de les Garrigues es converteix, any rere any, en la capital del fotoperiodisme del país i, des de divendres, més d’un centenar de persones hi han passat per assistir a les taules rodones, tallers i espais del Miravisions. Les jornades han comptat amb la presència de referents de l’ofici, tant en l’àmbit català com a escala internacional, entre els quals destaquen Tino Soriano, el premi Pulitzer Emilio Morenatti, o el cap de fotografia de LA MIRA, Jordi Borràs, entre d’altres.

La nova edició del Miravisions ha estat inaugurada aquest dissabte al matí per la directora de LA MIRA, Magda Gregori, que ha assegurat que, malgrat que el fotoperiodisme “conviu sempre amb diferents amenaces”, jornades com aquesta “demostren les oportunitats existents i la qualitat del fotoperiodisme que s’exerceix a casa nostra”. En els discursos d’obertura, també hi ha participat la regidora de l’Ajuntament de Juneda Aina Camí, que ha agraït que el Miravisions s’hagi consolidat a Juneda i contribueixi a la dinamització cultural del poble i del país.

Reconeixement a Tino Soriano

El fotoperiodista Tino Soriano, guardonat amb el Premi Miravisions d’Honor d’enguany, i la reconeguda periodista Rosa Maria Calaf han encetat la jornada amb una conversa en la qual han reflexionat sobre la carrera de Soriano, així com sobre els reptes presents i futurs de l’ofici fotoperiodístic. Al vespre, Soriano, que té a l’esquena una llarga trajectòria en el fotoperiodisme i la fotografia de viatges en mitjans tant nacionals com internacionals, ha rebut el guardó d’homenatge a una trajectòria fotoperiodística que entrega LA MIRA anualment en el marc dels Premis Miravisions.

Després de la conversa inaugural, la jornada ha seguit amb un debat sobre els límits entre el fotoperiodisme i la fotografia documental amb els fotògrafs Ana Sánchez i Dani Codina, i el coordinador de l’exposicó “Mirada creuada” i del programa de sensibilització de Casal Petit-Oblates, Jaume Perelló Alorda, amb la moderació de la directora del Sense ficció de TV3 Montserrat Armengou. Al debat, els ponents han reflexionat sobre les borroses fronteres entre l’estil més informatiu i la fotografia documental, i han compartit amb l’audiència com es desenvolupa un projecte d’aquesta disciplina.

A la tarda s’han celebrat dues taules rodones més: una moderada pel periodista Oriol Bosch on les fotògrafes Ariadna Arnés i Maricel Blanch, juntament amb Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i especialitzat en IA, i Pep Cruanyes, advocat i historiador, han debatut sobre com afecta la IA en l’àmbit dels drets d’autor dels fotoperiodistes. Finalment, per tancar la sessió de debats, els drons han pres el protagonisme en una conversa amb fotoperiodistes que fa anys que treballen amb drons i d’altres que tot just s’hi introdueixen en un context on cada vegada es fa més present l’ús d’aquesta tecnologia. Hi han participat Jordi Borràs, fotoperiodista i cap de fotografia de LA MIRA; Jordi Ribot, professor de fotografia i fotoperiodisme, i director d’ICONNA; David Aparicio, fotoperiodista; i Dèlia Serra, coordinadora del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, que ha compartit amb els assistents els aspectes més tècnics dels drons en l’àmbit fotoperiodístic.

Gala dels Premis Miravisions 2024

La gala de l’entrega dels guardons de la quarta edició del Premi Miravisions de Fotoperiodisme, presentada per Magda Gregori i Jordi Borràs, ha estat el punt culminant de les jornades. Els fotoperiodistes Àngel Garcia i Marc Sanyé han guanyat ex aequo la quarta edició del Premi Miravisions de Fotoperiodisme pel seu retrat de la sequera a Catalunya, i Miquel Muñoz, alumne de l’IEFC, s’ha endut el primer premi en la categoria d’estudiant per un treball fotogràfic sobre el tràfic d’éssers humans. Els premis de la categoria d’estudiants han estat patrocinats per l’Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Demà, el fotoperiodista Emilio Morenatti, reconegut amb dos premis Pulitzer, clourà l'edició d'enguany del Miravisions amb una revisió de portfolis que ha estat un èxit de convocatòria. L’organització de les jornades considera que el Miravisions, un any més, ha tingut molt bons resultats de participació, i ja està treballant per organitzar una sisena edició per continuar possibilitant aquest espai de trobada del fotoperiodisme als Països Catalans per compartir aprenentatges, experiències i qüestions que generen debats dins d'aquest sector.

Exposicions al CAMP fins al desembre

Les fotografies dels guanyadors del Premi Miravisions 2024 es podran veure fins al 15 de desembre en una exposició al CAMP Centre de les Arts i la Memòria de Ponent, a Juneda, on també es poden visitar les mostres de fotografies de Tino Soriano i Protegiu-nos de tot mal, de Jordi Borràs.